Spiegeltje, spiegeltje aan de kleedkamerwand

Voetbal is een mannensport. Ondanks de goede bedoelingen van alle dames die zich vol overgave storten op de populairste sport ter wereld kun je eigenlijk niet anders concluderen dan dat. De eigenzinnige voorzitter van AC Perugia, Luciano Gaucci, is niet te beroerd om regelmatig wat olie op het bekende en conservatieve voetbalvuurtje te gooien. Zo was hij van zins om de beste speelster van de wereld te contracteren en zo als eerste profclub ter wereld een vrouw bij de selectie te halen. De behoudende wereldvoetbalbond stak daar een stokje voor en haalde een of andere stoffige regel uit de reglementen naar voren die vermenging van de sexen uitdrukkelijk verbood – geen vrouwen in de mannensport.

Maar behalve vrouwen op het veld wordt ook verwijfd gedrag nergens getolereerd. Ruud van Nistelrooy kwam van PSV bij Manchester United en vond een modieus haarbandje wel gemakkelijk om zijn haar tijdens de training uit zijn gezicht te houden. Aanvoerder Roy Keane, van het type schoffelaar, bracht onze Ruud op andere gedachten en schopte de spits direct zó hard dat hij zijn haarbandje voortaan wel thuisliet. De Belg Stijn Vreven, getooid met een flinke Franse staart, werd in ieder stadion door het thuispubliek vriendelijk gevraagd ‘zijn tieten te laten zien’. Voetbal is een mannensport, vrouwelijk gedrag wordt niet geaccepteerd. Behalve in Italië, waar la bella figura door de hele maatschappij verweven is, dus ook in het stadion.

De gehele Italiaanse Serie A is doorspekt met gesoigneerde en verzorgde mannen. Spelers als Alessandro Nesta, topverdediger van Milan en ook nog eens gezegend met een onschuldig engelengezicht, heeft zijn lange zwarte lokken steevast in een haarband gepropt. Wie een los plukje ziet, mag zich melden. Golden boy Alessandro Del Piero, spelmaker van grootheid Juventus en het nationale team, wisselt ongeveer ieder half jaar van coupe en baardgroei en verdient lekker bij als model voor zonnebrillen. Maar ook mindere goden als Gennaro Gattuso, schopper op het middenveld van Milan, spendeert minstens anderhalf uur voor de spiegel voordat hij het veld betreedt: piekfijn verzorgde sik, haren onberispelijk in model. Het maakt niks uit, want het wordt geaccepteerd of misschien zelfs wel gevraagd. Het sterrenensemble van Lazio Roma kent louter en alleen modepoppen, alleen Jaap Stam vormt een opvallende uitzondering. De Serie A is een weerspiegeling van de Italiaanse cultuur. Nergens ter wereld besteedt men zoveel tijd en aandacht aan zijn of haar uiterlijk, nergens is de man zo ijdel als in Italië.

Gelukkig zijn er ook in Italië grenzen. Tijdens EURO2000 in Nederland en België bleken de faciliteiten in de luxe hotels en kleedkamers niet voldoende. Op last van de spelers werden er voor ruim 20.000 gulden extra spiegels en föhns aangebracht. Milde kritiek was het resultaat, maar de specchi bleven hangen. In de jaren 90 had middenvelder Nicola Berti een dermate grote kuif laten knippen, dat hij gekscherend la banana werd genoemd. Elders in de wereld durft eigenlijk alleen de verwende David Beckham zijn overmatige vrouwelijke kant te tonen. Speciaal voor hem is de nieuwe term metrosexueel bedacht. In Madrid is hij voornamelijk aangetrokken om zijn marketingtechnische waarde. Het wachten is op een lucratieve transfer naar Italië. Daar zal de Milanese of Romeinse middenstand zich in de handen wrijven met de komst van de familie Beckham en iedere kapper, schoonheidsspecialist of modehuis een extra dankgebedje doen. Misschien is voetbal toch een vrouwensport…

Verscheen ooit op www.italie.nl (http://www.italie.nl/Spiegeltje/3723/default.html)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *